06.12.2012

Candidoza faringiană

Candidoza orofaringiană - este o boală cauzată de ciuperca Candida. Zona afectată include cavitatea bucala, limba, obraji, gingiile şi gâtul.

Acest tip de candidoza apare la o treime din pacienţii cu cancer, care au primit chimioterapie. În plus, boala afectează pana la 90% din persoanele bolnave de SIDA. În acest sens, se dovedeşte că Candida este un indicator clar al unui sistem imunitar slab.

Clinica

Semnele tipice ale candidozei este o depunere albicioasă pe obraji, palatul gurii, limbă, gingii, precum şi a fisurilor în colţurile gurii. Formarea petelor albe, de multe ori cu caracter brânzos, care pot fuziona pentru a forma focare mai mari de infecţii fungice. La început, aceste depozite pot fi îndepărtate cu uşurinţă. Dar, la trei luni de la începerea procesului de multiplicare a fungilor, depunerile se îngroaşă care la u ulcere îndepărtare lasă eroziuni şi ulcere.

În afară de aceasta, la cronicizarea procesului pe partea interioara a obrajilor pot apărea sectoare plate cheratinizate de culoare gri albă. Colturile gurii devin inflamate, si pacientul simte o senzaţie de arsura in gat. Majoritatea pacienţilor cu candidoză simt disconfort iar uneori, durere în timpul mesei.

Tipuri

Există următoarele tipuri de candidoză orofaringiană:

1) Cheilită - afectarea buzelor, care formează fisuri adânci şi sectoare de cheratinizare.
2) Cheilita angulară - eroziune roşiatice în colţurile gurii, cu depuneri albicioase.
3) Gingivita candidozică - afecţiune ale gingiilor cu depuneri gri-gălbui, care cauzează inflamaţie si, uneori, sângerare.
4) Glosita candidozică – afectarea limbii.
5) Stomatită - o consecinţă a reproducerii Candidei, care poate fi caracterizată ca o placă mică pe cerul gurii, obraji si limbă, precum şi formarea de ulcere şi eroziuni mari in jurul gurii.
6) Amigdalita – o boală concomitentă stomatitei şi glositei caracterizată prin formarea de depozite albe brânzoase pe amigdale.
7) Faringita - afectarea faringelui.

Tratament

Medicii prescrie pacienţilor antimicotice, precum şi un unguent (gel) special, pentru aplicare pe zonele afectate. Reţineţi că, în pofida aceluia-şi agent cauzal - Candida, medicamente pentru fiecare tip de fungus va fi diferit. Prin urmare, tratamentul desinestătător în cazul unei infecţii cu Candida nu este suficient. O cură de tratament prescrisă de un medic specialist este cea mai bună modalitate de a scăpa de această boală.

Atenţie!

Candidoza este o boală. Acest fapt nici unul dintre cei "familiarizaţi" cu această boală nu+l vor contrazice. Prin urmare, bolnavul ar trebui să meargă la doctor. Auto-medicaţia, în acest caz, mai mult că probabil va aduce mai mult rău decât bine. Să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi supozitoarele pentru tratamentul Candidei: acestea trebuie să fie ambalate steril şi, de asemenea, important, să nu fie fabricate în secolul trecut.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu