01.12.2011

Candidoză bucală şi cheilita unghiulară.

Candidoza bucală - este o boală cauzată de un fungus din genul Candida (vezi: Candida).

Etiologia candidozei bucale.

Dezvoltarea candidozei orale (bucale, cu localizare în gură) este provocată de o ciuperca asemănătoare drojdiei, care, în condiţii normale sunt inactive si devin patogene atunci, când este afectată imunitatea, în cazuri de tumori maligne, infecţia cu HIV, tuberculoză, dereglări endocrine, boli ale tractului gastro-intestinal, in special in cazurile de scădere a producţiei de suc gastric. Foarte des candidoza se dezvoltă pe fundalul unui diabet zaharat, care decurge asimptomatic.

În timpul tratamentului cu antibiotice, frecvent apare disbacterioza, motiv pentru care microflora normală a gurii nu poate respinge ciupercile patogene şi se dezvoltă aftele. Disbacterioza intestinală poate provoca deficit de vitamine B1, B2, B6, PP, C, care creşte expunerea mucoasei orale la efectul infecţiei fungice.

Un rol important în patogeneza bolii îl joacă medicamentele, alcoolul, contraceptivele hormonale orale, radiaţiile. Candida poate fi, de asemenea, transmisă de la o persoana infectată unei sănătoase prin sărut, contact sexual, in timpul naşterii.

Factorii de risc pentru candidoza orala: leziuni cronice ale mucoasei prin muchiile ascuţite ale dinţilor cariaţi, marginile de coroane artificiale şi proteze dentare, alergizare, cauzată de polimeri din plastic.

Manifestările şi formele clinice a candidozei orale.

După cursul bolii aceasta poate fi acută şi cronică. În total există 4 forme de candidoză, care pot apărea ca formă clinică separată şi se pot transforma din una în alta.

Candidoza orală poate fi de mai multe tipuri:

  • Acută pseudomembranoasă;
  • Acută atrofică;
  • Cronică atrofică;
  • Cronică hiperplastică;
  • Cheilita angulară.

Candidoza acută pseudomembranoasă (afta) este cea mai comuna forma a bolii. Ea se manifestă în formă de puncte şi plăci albe, uşor detaşabile, care fuzionează în focare mai mari. Ele pot arata ca o masă brânzoasă sau pelicule gri-albicioase. După înlăturarea maselor de afte, este expusă suprafaţă roşie şi netedă intactă mucoasei. În cursul prelungit al bolii şi în lipsa tratamentului, apare un strat dens, care este puternic fuzionat cu ţesuturile subiacente şi se detaşează cu greu, sub acest strat se găseşte o suprafaţă hiperemică şi erodată.

Aceasta clinica este însoţită de durere în gură, senzaţie de arsură, disconfort în timpul meselor.

Leziunile din colţurile gurii sunt izolate într-o formă separată. Aceasta de multe ori apare la persoanele în vârsta. Aceste leziuni pot fi acoperite cu solzi de culoare albă sau cu cruste, se află în cutele cutanate de la colţurile gurii.
În această formă a bolii poate apărea, de asemenea, glosită pseudocandidozică - infecţie fungică a limbii. Trebuie să se facă distincţie între glosită descuamativă, în cadrul căreia leziunile limbii cu descuamare pot migra şi sunt înconjurate de epiteliu exfoliat sub forma de corolă. În cadrul leucoplaziei şi a lichenului plan, depunerile albicioase sunt formate prin hipercheratoza, care este aproape imposibil de a detaşa, iar în anumite forme de leucoplazie se pot forma eroziuni.

Confirmarea diagnosticului se bazează pe rezultatele microscopiei de cercetare, în cadrul căreia se găsesc fire de hyphae, blastopore în evoluţie.

Candidoza acuta atrofică este însoţită de durere, uscăciune, arsură în gură. Limba este inflamată, devine zmeurie, uscată, strălucită, cu papile atrofiate. Depunerile lipsesc sau sunt găsite doar în cute adânci. Simptomele acestei forme de candidoza sunt similare unei reacţii alergice la proteze din polimeri de plastic, pentru a confirma diagnosticul trebuie să se efectueze testul de eliminare (eliminarea protezei) şi bacterioscopia.

Candidoza cronică atrofică este însoţită de aproximativ aceleaşi simptome – senzaţie de arsură, durere în timpul articulării cuvintelor, administrarea produselor alimentare, utilizarea protezei. Adesea, sub proteză se găseşte o mucoasa hiperemică, poate fi prezentă papilomatoza, eroziuni, fisuri, glosita micotică. Sunt prezente semne ca gura uscată, înroşirea feţei, saliva se întinde, când proteza este scoasă. Cheilita, glosita, şi inflamaţia cerului gurii reprezintă o imagine clasică de candidoză cronică atrofică.

Candidoza cronica hiperplastică - membrana mucoasa inflamată şi înroşită formează un strat gros de depuneri sub formă de plăci, sau noduri, care sunt strâns lipite de ea. Cel mai des, depunerile sunt prezente pe cerul gurii şi în partea posterioară a limbii. În cazul cursului îndelungat a bolii, aceste depuneri sunt acoperite de o peliculă acoperită de fibrină şi devin gălbui-cenuşii şi se înlătură cu greu, expunând o suprafaţă erodată sângerând.

Diagnosticul de "candidoza".

Diagnosticul de candidoza se bazează pe o evaluare a acuzelor pacientului, clinica bolii, teste de laborator. Examinarea microscopică a frotiurilor sau bucăţilor din mucoasă se petrece pe stomacul gol, înainte de spălatul pe dinţi sau la câteva ore după masă. Frotiurile demonstrează celule tinere sau mature de Candida, fire de pseudomiceliu. Acest studiu trebuie să fie repetat după tratament.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu