30.07.2010

Candidoza vaginală in timpul sarcinii

Candidoza vaginală este afectarea sistemului genital feminin de către o ciupercă din genul Candida (de cele mai multe ori este vorba de Candida albicans). Candidoza vaginala este un companion frecvent în timpul sarcinii, ceea ce complică foarte mult cursul sarcinii şi pune în pericol sănătatea mamei şi a copilului. În acest articol vom discuta despre cauzele candidozei, precum şi caracteristicile acestei boli, diagnosticarea şi tratamentul femeilor gravide.

Ce este candidoza vaginală? Cât de des candidoza vaginală se dezvoltă in timpul sarcinii?

Candidoza vaginală este un tip specific de infecţie, care afectează căile genitale feminine (vaginul), cauzată de ciuperca Candida. Candidoza vaginală se produce cel puţin o dată în viaţă la 75% din femei. La femeile, care au suportat un episod de candidoză, riscul de reinfectare persistă pentru o lungă perioadă de timp.

Candida populează în mod normal mucoasa intestinului şi cea orală la majoritatea oamenilor sănătoşi. Aproximativ 10% din femei sănătoase, Candida este găsită şi în vagin.
La femeile gravide incidenta candidozei vaginale este de aproximativ 30%, iar înainte de naştere creşte la 40% (ceea ce este de 3-4 ori mai frecvent decât la femeile care nu sunt însărcinate).

De ce candidoza vaginală se dezvoltă mai des în timpul sarcinii?

Dezvoltarea mai frecventă a candidozei în timpul sarcinii are anumite motive. În primul rând, pentru apariţia candidozei vaginale este necesară dereglarea microflorei intestinale normale. Un astfel de fenomen apare frecvent în timpul sarcinii, în principal din cauza sistemului imunitar dereglat a femeilor gravide şi din cauza lipsei de vitamine şi minerale.

Un anumit rol în dezvoltarea candidozei vaginale la gravide îl au şi tulburările hormonale specifice sarcinii. De exemplu, un nivel ridicat de progesteron (un hormon care sprijină dezvoltarea sarcinii) are un efect immunnosupresiv moderat, iar schimbarea mucoasei vaginale sub acţiunea hormonilor favorizează apariţia infecţiilor.

Ce factori predispun la dezvoltarea candidozei?

În pofida progreselor semnificative medicale în diagnosticul, tratamentul şi prevenirea infecţiei cu Candida nu se observă scăderea incidenţei acestui tip de patologie, din potrivă, incidenţa candidozei vaginale este în creştere. Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilore gravide. Care sunt cauzele de creştere a incidenţei candidozei vaginale? Potrivit experţilor, principala cauză de creştere a incidenţei acestei patologii (în special la femeile gravide) este impactul negativ al factorilor de mediu asupra organismului unei femei. Este bine cunoscut faptul că factori precum stresul cronic, poluarea, surmenajul, malnutriţia afectează în mod negativ starea generala a organismului. Femeile însărcinate sunt mult mai sensibile la aceşti factori, de aceea candidoza apare mai des la această categorie de populaţie.

Un alt motiv pentru creşterea incidentei candidozei vaginale este o utilizare necontrolată şi inadecvată a antibioticelor (în principal automedicaţia). Tratamentul cu antibiotice dereglează compoziţia microflorei din organism, care la rândul său, măreşte foarte mult riscul de candidoza.


Care este riscul de candidoză vaginală in timpul sarcinii?

Orice infecţie vaginala (sau infecţie la alt nivel) este foarte periculoasă în timpul sarcinii şi naşterii. Este demonstrat că riscul de complicaţii infecţioase în timpul sarcinii şi la naştere este mult mai mare în rândul femeilor care au suferit în timpul sarcinii de un anumit tip de infecţii ale tractului genital. Candidoza vaginala este una dintre cele mai frecvente infecţii genitale. Riscurile asociate candidozei în sarcină sunt următoarele:

* Riscul de infecţie a membranelor fetale în timpul sarcinii (amnionită, chorioamnionită);
* Riscul de avort spontan sau naştere prematură;
* Riscul de a avea un copil cu greutate mică la naştere;
* Riscul de hipoxie fetală intrauterină;
* Eruperea prematură a lichidului amniotic;
* Riscul de infectare a plăgilor post-partum (endometrită).


Cum are loc dezvoltarea infecţiei?

În cele mai multe cazuri, dezvoltarea infecţiei cu Candida are loc în felul următor: la etapa iniţială are loc penetrarea ciupercilor in vagin, atunci are loc ataşarea levurilor la nivelul mucoasei vaginale şi leziunea primara a epiteliului. La locul ataşării a microorganismelor se produce o inflamaţie locala, care drept scop de a limita răspândirea infecţiei. Mecanismele de apărare al organismului la femeile gravide sunt semnificativ slăbite, şi, prin urmare, ele sunt adesea în imposibilitatea de a localiza infecţia. La etapa următoare, ciupercile pătrund în profunzimea mucoasei si stratul submucos. La această etapă se dezvoltă primele simptome ale bolii. Răspândirea ulterioară a microbilor din sânge poate provoca leziuni candidozice ale organelor interne (forma severă a candidozei în sarcină).


Formele candidozei vaginale

Frecvent, candidoza vaginala se dezvoltă fără simptome. Această formă este numită purtare asimptomatică de infecţie. Este posibilă exacerbarea periodică a infecţiei. Candidoza veritabilă se caracterizează prin apariţia de simptome (vezi mai jos), şi prin modificarea compoziţiei microflorei intestinale, aceasta fiind afectată în mod semnificativ.

Forma cea mai grava de candidoză vaginală este o co-infecţie, în cadrul căreia, pe lângă infecţie cu Candida se asociază infecţii bacteriene.

Sunt cunoscute, de asemenea, trei forme clinice de candidoza vaginala (forme de evoluţie a bolii):
a) Purtător de Candida (corespunde purtătorului asimptomatic de infecţie),
b) candidoză genitale acută (corespunde candidozei veritabile şi acutizării stării de purtător sau acutizării candidozei cronice), si
c) candidoza cronica recurentă (pentru această formă de boală caracterizată de lungă durată şi acutizări periodice).


Care sunt simptomele caracteristice candidozei vaginale in timpul sarcinii?

In general, simptomele candidozei vaginale in timpul sarcinii sunt similare cu cele ale femeilor neînsărcinate. Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt:

* Mâncărimi şi iritaţii ale pielii şi membranelor mucoase ale organelor genitale externe;

* Eliminări albicioase, de consistenţa laptelui covăsit la nivelul tractului genital, cu un miros neplăcut;

* Creşterea mâncărimi şi dureri in timpul actului sexual, procedurilor igienice ce implică apa.Prezenţa acestor simptome nu este neapărat un semn de candidoză vaginala (deşi probabilitatea candidozei vaginale cu astfel de simptome este foarte mare). Pentru un diagnostic precis sunt necesare investigaţii de specialitate (a se vedea metodele de diagnostic de candidoză).

Diagnosticul de candidoza vaginala in timpul sarcinii

Metode pentru diagnosticarea candidozei vaginale in timpul sarcinii nu diferă de cele ale candidozei la femei neînsărcinate. Cu toate acestea, în cazul candidozei vaginale la femeile gravide, detectarea precoce al afecţiunii este de preferinţă (probabil în timpul uneia dintre examinările programate la medicul ce supraveghează femeia gravidă).

Un medic cu experienţă este capabil să stabilească diagnosticul ferm de candidoză. Acesta se bazează pe simptomele de bază ale bolii, discutate mai sus. Cu toate acestea, chiar şi în acest caz, va fi necesar de a organiza un examen suplimentar pentru a exclude alte boli cu simptome similare (infecţii helmintice, infecţii bacteriene, leziuni vaginale, boli sexual transmisibile, etc).

Principala metodă de diagnostic ale candidozei vaginale este prelevarea unui frotiu din conţinutul vaginal. Pentru fabricarea unui astfel de frotiu, din vaginul femeii examinate, cu tamponul steril este prelevată o cantitate mică de conţinut vaginal (de obicei, mucus). Astfel obţinut, conţinutul vaginal, este pus pe o lamelă şi uscat – frotiul este preparat. În unele cazuri, astfel de frotiuri sunt colorate, într-un mod special – aceasta ajută la determinarea compoziţiei calitative şi cantitative a microflorei în vagin. Frotiu este examinat la microscop, şi este calculat numărul de celule fungice, numărul de leucocite (celule ale sistemului imunitar), numărul de bacterii "utile" şi patogene. Rezultatul analizei exprimă gradul de "puritate" a vaginului. Pentru candidoza vaginala este caracteristică prezenţa în frotiu a ciupercilor, creşterea numărului de leucocite (inflamaţie), scăderea numărului de bacterii benefice şi un număr mare de bacterii patogene.

Dacă este necesar, se efectuiază însămânţarea pe mediu nutritiv al conţinutului vaginal. Astfel se obţine o cultură de bacterii care locuiesc în vagin. Această metodă permite să fie studiate proprietăţile acestor bacterii şi optimizarea tratamentului.


Tratamentul candidozei vaginale in timpul sarcinii

Tratamentul candidozei vaginale in timpul sarcinii diferă de la tratamentul acestei boli la femei neînsărcinate. Principala diferenţă este nevoia de a lua în considerare posibilele efecte adverse ale tratamentului asupra dezvoltării fetale. Astfel, cerinţele de bază pentru tratamentul candidozei la gravide sunt: siguranţă pentru mamă şi copil, toxicitate redusă ale preparatelor medicamentoase, absorbţie scăzută ale preparatelor medicamentoase, activitate antimicrobiană ridicată a preparatelor, numărul minim de efecte secundare.

Principalul grup de medicamente utilizate pentru tratamentul candidozei sunt antimicoticele (medicamente antifungice). Bazat pe metoda de aplicare, se disting două tipuri de medicamente antifungice: medicamente pentru uz local şi preparate pentru uz sistemic (administrare orală). In timpul sarcinii, este de dorit să se utilizeze medicamente cu acţiune locală sau medicamente antifungice cu absorbţie scăzută.

Bazat pe identitatea farmacologice, se disting următoarele grupuri de antimicotice:

* Preparate de un grupul antibioticelor: Nistatin, Pimafucin, Levorin;

* Preparate imidazolice: Ketoconazol, Clotrimazol, Miconazol;

* Preparate triazolice: Itraconazol, Fluconazol

* Medicamente Combinate: Mikoginax, Pimafucort.Preparate din aceste grupuri au eficacitate şi indicaţii de administrare diferite. Alegerea preparatului, doza şi durata tratamentului este determinată de medicul curant, pe baza datelor sondajului pacientului. În nici un caz nu se poate de administrat preparatele fără prescripţie medicală, mai ales în timpul sarcinii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu