09.07.2010

Candida la copii

La nou-născuţi şi sugari (precum şi la adulţii cu sistem imunitar slăbit, ce suferă de boli dispeptice sau de altă natură) se manifestă adesea stomatită aftoasă sau candidoza mucoasei bucale. În mucoasa orală, pe diferite sectoare ale mucoasei, apar depuneri albicioase, care la copii de aseamănă cu brânză. Mai târziu, focarele de depuneri vor fuziona în una singură ce va avea aspect de peliculă albicioasă, sub care apar sectoare de culoare roşie sau sângerând. Aftele se pot răspândi la amigdale, colţurile gurii, faringelui, la hotarul buzelor a buzelor.

Deseori, în special la copii, infecţia cu candida este exprimată în apariţia plăcii albicioase pe partea din spate a limbii. Când răzuim cu spatula, această peliculă este uşor de eliminat, expunând mucoasă hiperemiată cu o suprafaţă netedă. Dacă nu este tratată la timp, boala poate trece la mucoasa buzelor, gingii, amigdale, şi obraji. Acest tip de afectare denumit glosită Candidozică.

În plus, la copii ca şi la persoanele în vârstă cu muşcătura redusă, precum şi cei care au obiceiul de a linge frecvent buzele sau a dormi cu gura întredeschisă, ceea ce implică salivaţie si umectează colţurile gurii. În locurile lezate, pielea devine umedă şi acoperită cu un strat alb (placa este uşor de eliminat), cruste, de asemenea, se formează fisuri şi apar dureri. Această formă de candidoză este numită zabaluţa.

Sugarii, care suferă de candidoză, de multe ori refuză să mănânce, frecvent plâng. Dacă deschid gura, aice se poate observa roşeaţă, pete albicioase. Este posibilă sângerarea gingiilor. Copiii mai mari se pot plânge de dificultate la masticarea produselor alimentare, mai ales solide (de exemplu, mere).

Mama, ar trebui să verifice în mod regulat starea gurii copilului şi a organelor genitale. Candidoza la copii reprezintă un semn de imunitate foarte slabă şi posibilele dereglări ale tractului gastro - intestinal. Dacă nu se identifică şi nu se începe tratamentul candidozei la timp, infecţia poate afecta mucoasa ochilor. Aceasta, la rândul său, contribuie la dezvoltarea conjunctivitei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu