21.06.2010

Tipurile de candidoza

Multiplele variante de candidoze pot fi împărţite in două grupe mari:
• viscerale (candidoze ale organelor interne)
• superficiale (candidoze ale tegumentelor şi mucoaselor)
Stomatita candidozică. Este frecvent întâlnită la persoane slăbite, ce suferă de dispepsii sau de alte afecţiuni, precum şi la nou născuţi şi copii sugari. Pe mucoasa cavităţii orale se formează depuneri albicioase, asemănător laptelui brânzit. Focarele de depuneri confluiază între ele, formând un focar unic, la înlăturarea căruia apare mucoasa hiperemiată, uneori sângerând. Leziunea se poate extinde pe colţurile gurii, amigdalii, faringe, mucoasa buzelor.
Glosita candidozică: apariţia depunerilor albicioase pe limbă. La înlăturarea acestora, apare mucoasa hiperemiată, dar netedă. Fără tratament se extinde pe mucoasa buzelor, gingiilor, amigdaliilor şi obrajilor.
Candidoza colţurilor gurii (Cheilita angulară). Mai frecvent este observată la persoanele în vârstă, cu dereglări de muşcare, precum şi la cei ce au obiceiul de a-şi linge buzele sau de a dormi cu gura deschisă, de unde curge saliva, care umectează colţurile gurii. În focarele leziunii, pielea devine umedă şi se acoperă cu depuneri albicioase (care se înlătură uşor), de asemenea se formează cruste şi fisuri dureroase.
Candidoza cutelor mari. De obicei se formează la cute mari ale pielii la persoanele ce suferă de obezitate sau diabet. Pielea în aceste zone devine rosie-aprins, puţin umedă şi acoperită de depuneri albicioase. Foarte frecvent se formează intre degetele mainei , in special intre degetele III şi IV). Iniţial apar blistere mici, care se deschid rapid şi în locul lor apar ulceraţii. Cel mai frecvent astfel de eroziuni apar la muncitorii fabricilor de dulciuri sau la persoanele ce au de a facce cu fructe şi legume.
Vulvovaginita candidozica, balanopostita, balanita. Se poate dezvolta atit separate, cat si in combinatie cu alte forme de candidoza. Vuvovaginita candidozica se manifesta prin eliminari branzoase insotite de o mancarime chinuitoare. In cazul balanopostitei si balanitei se observa macerarea fetei interne a preputiului si a sectoarelor limitate a glandului penian, de asemenea apar eroziuni ale mucoasei cu eliminari albicioase. Nu trebuie de uitat ca levurile se pot transmite pe cale sexuala. Candidoza vaginala este una din infectiile cel mai frecvent intalnita la femei.
Candidoza unghiilor si a cutelor unghiale. Mai frecvenrt este intalnita la femei. De obicei procesul infectios debuteaza de la cuta unghiala si trece pe unghie. Cutele se edemeza, devin dureroase, de culaore rosu-aprins, iar unghiile devin de culoare sur-brune. Frecvent de sub cuta se poate elimina puroi. Persoanele, afectate de candidoza unghiilor trebuie sa evite contactele cu persoanele sanatoase, mai ales copiii, pentru ca sunt vectori de transmitere a infectiei.
Candidoza viscerala. Se manifesta prin inflamatia organelor interne pe tipul pneumoniilor, miocarditelor, bronsitelor s.a. Frecvent, ca urmare a diseminarii infectiei de pe mucoasa orala si faringiana se dezvolta candidomicoza esofagiana. Daca este afectata mucoasa intestinala sau gastrica se observa necroza mucoaselor cu formarea ulcerelor ce se pot complica (perforaţie, hemoragie, peritonita,etc.)
Diagnosticarea. Diagnosticarea tuturor tipurilor de candidoya se face in baza diagnosticului de laborator si a datelor clinice. Materialul prelevat din focarul lezional este cercetat in vederea prezentei candidei.
Tratament. Tratamentul general al dereglărilor sistemului endocrin, hematopoetic, sistemului digestiv. Sunt anulate toate preparatele antiinflamatoare steroide, antibioticele. Este indicata dietoterapia, polivitaminele, mineralele. Din preparate pentru uz extern, in tratamentul formalor superficiale de candidze sunt utilizate solutii spirtoase sau apoase de coloranti anilinici, precul si pansamente nistatinice sau levorinice, Kanesten, Mycofin, Terbizil, si alte preparate asemanatoare. In cazuri ce necesita tratament enteral se indica fliconazolul (kandizol, diflazon, micosist) nistatina sau alte preparate enterale si parenterale.

Candidoza faringiana. Cauza acestei afectiuni conditionate de levuri tip candida poate fi imunitatea scazuta dupa alta afectiune sau utilizarea nerationala a antibioticelor.
Simptomatica si evolutia bolii. Inflamatie nepronuntata a amigdalelor – hiperemie, sediment albicios, slabiciune generala neinsemnata, subfebrilitate. Stailirea diagnosticului devine ferma la microscopia sedimantului, ce contine levuri de tip candida.
Tratament. Sunt utilizatre diverse preparate medicamentoase antifungice cum ar fi nistatina, levorina, fluconazolul. Amigdaliile sunt prelucrate pe termen lung cu preparate iodate - iodinol, sol. Lugoli. Fara un tratament oportun, afectiunea evoluiay[ in forma cronica.
Candidoza urechilor. Este un tip de otomicoza cauzata de candida. Frecvent se intalneste dupa administrare nerationala a antibioticelor.
Semne si tratament. Ca si in cazul candidozei faringiene: slabiciune generala, febra, inflamatie neinsemnata a amigdaliilor. Eliminari din urechi.
Tratament. Se adminstreaza intern antimicotice. Local se indica solutie dde hinozol sau unguent Micofin. Sunt posibile hemoragii auriculare.

Cele mai frecvente tipuri de candidoza:
• candidoza tubului digestiv,
• candidoza gurii şi a colţurilor gurii
• candidoza organelor interne,
candidoza organelor genitale,
• candidoza unghiilor si a cutelor paraunghiale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu