09.06.2010

Candida (candidoza) la bărbaţi

Vorbind de candida în primul rând ne gândim la candidoza vaginală. Dar este dovedit că şi bărbaţii suferă de candidoză.

Cum se manifestă această boală aceasta boala si cum se poate trata?

Candidoza la bărbaţi poate fi atât de origine endogenă, cât şi exogenă. În primul caz, are loc multiplicarea necontrolată a Candidei, care este deja locuitor al organismului uman. În al doilea caz, candida în cantităţi mari este transmisă în timpul actului sexual de la un partener bolnav. Indiferent de metoda de infectare, de calea de transmitere a candidozei la bărbaţi, rolul definitiv îl joacă rezistenţa scăzută a organismului.

Care sunt simptomele candidozei la bărbaţi?
În cazul în care Candida a pătruns în organism din exterior, de la momentul infectării până la debutul simptomelor poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Candida cauzează inflamarea glandului penisului si prepuţului. Aceste fenomene sunt numite, respectiv, balanită şi balanopostită.

Cel mai des, astfel de evenimente au loc la bărbaţi cu fimoză, precum şi la bărbaţii circumcişi (contrar opiniei populare că lipsa de prepuţ, şi protejează bărbaţii de la acumulare de agenţi patogeni).

Astfel, in cazul candidozei la bărbaţi, la capul penisului apare o mulţime de eliminări de consistenţă brânzoasă. Eliminările, spre deosebire de cele ale femeilor, au un miros neplăcut. Capul penisului se umflă, acelaşi lucru se întâmplă cu prepuţul. Pacientul simte mâncărime, şi durere. De acte sexuale într-o astfel de perioadă a bolii, nici nu merge vorba. Acestea vor aduce numai durere. Uneori, apar erupţii cutanate pe penis, care sunt extrem de dureroase. Pot apărea zone cu eroziuni.

În unele cazuri (aceasta se întâmplă în aproximativ în 1,5 la sută din cazuri) la bărbaţi poate avea loc inflamaţia uretrei, provocată de candida. În acest caz, simptomele devin asemănătoare simptomelor gonoreei, dar sunt mai puţin pronunţate. Se poate dezvolta cistită. Atunci, pacientul simte constant nevoia de a urina, şi schimbă aspectul urinei, aceasta devine întunecată şi pierde transparenţa.

Candidoza la bărbaţi poate afecta nu numai organele genitale, dar şi mucoasa gurii sau cea intestinală. Deşi aceste simptome sunt mai frecvente în cazul candidei la copii, pacienţii adulţi, uneori, suferă simptome asemănătoare. Candidoza intestinală se poate dezvolta ca o consecinţă a schimbărilor de vârstă sau a unui stres îndelungat, precum şi de o alimentaţie necorespunzătoare sau boli cronice de durată. În cazul candidozei intestinale la bărbaţi se dezvoltă diarea şi flatulenţa. Dar diagnosticul corect în acest caz, se poate face doar după o analiză specială. De cele mai multe ori candidoza la bărbaţi nu produce complicaţii.

Cum este tratată candidoza la bărbaţi?
Înainte de a începe tratamentul, este foarte important de a determina cauza bolii. Dacă aveţi probleme cu activitatea glandelor endocrine, este necesar de a consulta, de asemenea, un medic - endocrinolog, daca administraţi medicamente, care declanşează dezvoltarea candidozei, acestea trebuie să fie înlocuite. Tratamentul candidozei la bărbaţi este relativ uşor. De obicei, acest tratament se rezumă la aplicare pe locurile afectate a unui unguent, cum ar fi unguentul cu Clotrimazol sau crema Mycofin. Aplicarea unguentului va dura minim 7 zile de două sau de trei ori pe zi.

Candida, dacă nu este tratată, se poate transforma în formă cronică. În acest caz, tratamentul devine mult mai dificil. În astfel de cazuri, este necesară utilizarea preparatelor cu caracter general. Un rol important în tratamentul candidozei la bărbaţi îl are stimularea sistemului imun.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu