18.04.2010

Candidoza vulvovaginală. Candida la bărbaţi. Semne şi simptome. Diagnostic

Tabloul clinic.
Principalele simptome de candidoză sunt:
Eliminări vaginale brânzoase, consistente (mai rar lichide), secreţiiile vaginale sunt albe sau galbene, uneori cu o tentă verzuie;
Senzaţia de prurit (mâncărime) vulvovaginal şi de arsură în zona intimă. De obicei, senzaţia de mâncărime creşte în timpul menstruaţiei, când persoana bolnavă se află într-un mediu cu o temperatură ridicată, în timpul somnului, dupa o baie, o plimbare lungă sau după un act sexual. Este caracteristică sensibilitatea sporită la apă şi la urină a zonei intime.
Hiperemie şi roşeaţă în zona vaginului. Adesea este constatat edemul organelor genitale externe.
Senzaţii de durere în timpul şi după actul sexual, precum şi în timpul urinării.
Expresivitatea simptomelor poate fi diferită, în multe cazuri boala decurge în forme ascunse, aproape asimptomatice.
Candidoza la bărbaţi este rară, de obicei apărând pe fond de diabet zaharat.
Principalele simptome ale candidozei genitale la barbati:
Descuamare uşoară şi senzaţia de arsură în zoan capuli penisului, crescând după contact sexual;
hiperemia (înroşirea) şi edemul (umflarea) capului penisului si prepuţului;
În formele severe a bolii pot apărea dureri în timpul actului sexual şi la urinare.
In dezvoltarea iniţială a infecţii fungice, aceasta apare sub forma acută a candidozei, care este destul de simplu de tratat. Cu toate acestea, fără tratament, sau cu tratamentul nefinisat, neterminat, forma acută de boală evoluiază spre cea cronică. Forma cronică se caracterizează prin recidive constante cauzate de infecţii secundare. În acest caz, sunt diagnosticate diverse afecţiuni gastro-intestinale şi ginecologice, care conduc la o scădere a imunităţii locale. Multe femei cu candidoză cronică suferă de hipersensibilitate individuală pentru fungi din genul Candida.
De obicei, forma cronică a candidozei decurge lent. Perioadele de exacerbări apar de obicei cu aproximativ o săptămână înainte de menstruaţie sau după expunere îndelungată la frig. Cu toate acestea, la pacienţii puternic imunocompromişi, candidoya cronică poate provoca complicaţii grave urologice şi ginecologice - inflamaţie a uretrei (uretrită), a vezicii urinare (cistită), a colului uterin.
Diagnosticul.
Principalul mod de a diagnostica candidoza este examinarea microscopică a frotiului vaginal. Datorită faptului că examinarea microscopică poate stabili numărul total de celule fungice şi a celulelor în stadiul de diviziune, metoda de frotiu vaginal poate diagnostica nu numai prezenţa bolii, dar este utilă şi pentru evaluarea gradului general de intensitate a procesului inflamator.
Pentru a stabili tipul exact de tulpină a Candidei, este efectuat un studiu de cultură. În acest caz, cultura obţinute de pe un tampon vaginal, este plasată pe mediu de cultură, apoi este explorată cu ajutorul unui microscop.
Metoda cea mai modernă de diagnostic – o examinare pentru depistarea de ADN fungic prin PCR - Polymeraze Chain Reaction (reacţie în lanţ a polimerazei). Această metodă permite identificarea chiar şi unei singure celulele fungice în vagin, ceea ce este practic imposibil pentru metodele microscopice de cercetare. În plus, folosind tehnica PCR, se poate stabili prezenţa a diverse infecţii oportuniste (chlamydii, micoplasme, ureplasme).
Atunci când este stabilit un diagnostic exact, este întotdeauna luat în considerare faptul fungul Candida este comensal omului, adică coexistă cu el în mod constant. De aceea, rezultatele investigaţiilor şi analizelor sunt interpretate cu mare precauţie. Diagnosticul se face numai în cazul în care este prezentă clinica (inflamaţia peretilor vaginului si vulvei, depuneri albe pe peretii vaginului, prezenţa eliminărilor), care este detectată în cadrul examenului ginecologic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu