21.04.2010

Candidoza (Candida Albicans) - tratament.

Astăzi, medicina modernă posedă multiple tratamente pentru candida, dar problema rămâne foarte relevantă. Aceasta este legat de subestimarea importanţei candidei de către pacienţi, precum şi de cazurile frecvente de cronicizare a candidei, şi de auto - tratamente analfabete şi periculoase, cu preparate pentru tratamentul candidei pe larg promovate de media.
Regula de bază în tratamentul candidei este că terapia candidozei trebuie să fie întotdeauna complexă, pas cu pas şi întotdeauna sub îndrumarea şi supravegherea unui medic.
Tratamentul eficient a candidozei implică mai mult decât pur şi simplu eliminarea de infecţii fungice din organism. Consecutivitatea lucrurilor necesare unui astfel de tratament sunt următoarele:
Identificarea sensibilităţii agentului cauzal al candidozei pentru medicamente antifungice la persoana în cauză, şi utilizarea anume a acestui medicament specific pentru tratamentul candidei.
Restabilirea mediului intern vaginal - acidităţii sale şi a raportului de microorganisme normal prezente.
Restabilirea imunităţii şi tratamentul patologiilor concomitente (în special cele hormonale).
Eliminarea factorilor ce predispun la dezvoltarea candidozei. Adică, renunţarea la obiceiuri vicioase, cel puţin pe perioada tratamentului, la administrare de antibiotice, citostatice, corticosteroizi, preparate hormonale de estrogeni – progesteron (contraceptive) şi tratamentul infecţiilor asociate genitale.
Fără punerea în aplicare a condiţiilor de mai sus, tratament candidei va fi ineficient. În cel mai bun caz, simptomele obiective vor fi reduse, pentru o perioadă scurtă de timp, simptomele subiective pot fi chiar absente în acea perioadă. Cu toate acestea, cauzele candidei vor rămâne, ceea ce va duce în mod sigur la recidiva a bolii, adică la acutizări repetate.

Să vedem, care sunt medicamentele pentru tratamentul candidei – după metoda de administrare, mecanismul de acţiune, şi în ce forme de candida, ce regim de mai justificat.
Medicamentele pentru tratamentul candidozei pot fi clasificate în funcţie de metoda de aplicare, în două forme - locale şi sistemice. Local se administrează creme, comprimate vaginale şi supozitoare. Sistemic (peoral) se utilizează comprimatele şi capsulele.
Deci, agenţi medicamentoşi pentru tratament local al candidei.
La această categorie se atribuie următoarele medicamente: clotrimazol (denumiri comerciale - Canesten, Kanizon, Clotrimazol, Antifungol, Kandibene) ikonazol (denumiri comerciale - Gino travogen, Ovulum), miconazol (denumirea comercială - Ginezol 7, Gino dactarin , Klion-D 100), natamicina (denumirea comercială Pimafucin). Nu cu mult timp în urmă medicamentele cele mai eficiente pentru tratamentul local al candidei erau considerate antibioticele cu activitate antifungică - levorina şi nistatina. Având în vedere preţurile foarte accesibile ale acestora, ele se utilizează până în prezent. În cazurile recente de candidoză eficacitatea lor, este adesea suficientă.
Medicamente utilizate pentru tratamentul local al candidei sub forma de comprimate vaginale, supozitoare şi soluţii. Trebuie introduse profund de 1-2 ori pe zi. După introducere este necesar de a sta culcată cel puţin 30 de minute pentru ca substanţa medicamentoasă să fie absorbită în mucoasa vaginală. Prin urmare, aceste proceduri sunt comod de a fi efectuate pe noapte. Tratamentul este individual, dar de obicei durează 10-14 zile.

Ceea ce este atractiv în produse farmaceutice pentru tratamentul topic al candidei pentru medici şi pacienţi?
Instalarea rapidă a efectului, pentru că senzaţiile subiective ale femeilor dispar destule de rapid. Uneori, simptomele dispar într-o zi (atunci când sunt utilizate preparate de generaţie nouă).
Efectele secundare ale medicamentelor pentru candida, aplicate local sunt întotdeauna mai mici decât atunci când acestea se utilizează peroral, pentru că doza absorbită de pe mucoasa vaginală este foarte mică.
Dezavantajele de aplicare la nivel local de remedii antifungice sunt:
Un astfel de tratament este eficient doar pentru forme recente şi uşoare de infecţie.
Este nevoie, de obicei, de două cicluri de tratament.
Impune anumite restricţii privind stilul de viaţă: (de exemplu, trebuie să se evite contactul sexual, şi este posibilitatea de apariţie pe haine a petelor de grăsime).
Cândva utilizată pe scară largă pentru tratamentul local al candidei soluţia de 5-10% de borax, în glicerină, la ziua de azi este recunoscut drept practic ineficientă.
O altă greşeală frecventă este aplicarea pentru tratament local al candidei a preparatelor complexe (Polygynax, Tergynan), care au în componentă antifungice (de obicei clotrimazol), dar acţiunea lor principală este activitatea antibacteriană (nu antifungică). Prin urmare, are loc supresia florei vaginale normale, ce duce la agravarea candidei.
De asemenea, în cazul formelor uşoare de candida, în loc de preparate locale poate fi utiliyat fluconazolul ( denumiri comerciale - Micosist, Diflucan, Forkan, Diflazon, Medoflyukan, Kandizol), 150 mg oral, o dată.

Tratamentul candidozei recurente, adica a formei cu recidive frecvente este, desigur, o sarcină mai dificilă. În primul rând, tratamentul candidei în acest caz este îndreptat spre ameliorarea simptomelor bolii. Apoi, o etapă nu mai puţin importantă, este prevenirea reapariţiei bolii. Numai preparate antifungice pentru uz local, în acest caz nu sunt suficiente. Această afecţiune va necesita un tratament complex.
În primul rând, medicamentele antifungice se vor utilizarea în mai multe cure (curele ulterioare fiind îndreptate spre profilaxia recidivelor, chiar şi fără simptome evidente de exacerbare).
În al doilea rând, sunt folosite, de obicei, medicamente antifungice pentru uz intern (orală, adică care sund aafministrate per os, pastile, capsule, combinate cu supozitoare). Recent, au apărut noi medicamente, care, spre deosebire de levorină şi nistatină, care au fost utilizate cândva pe larg pentru tratamentul candidozei cronice, au mai puţine efecte secundare (toxicitate hepatică, scăderea libidoului, apariţia rezistenţei la ele a agenţilor ce provoacă infecţii fungice).
Este utilizat pe scară largă pentru tratament în aceste cazuri, fluconazol (preparatul blochează sinteza de steroli – un component esenţial al peretelui celulei fungice, astfel încât reproducerea candidei care nu este posibilă) şi intraconazol (preparat ce distruge peretele celulelor de fungi, provocând moartea acestora). Uneori, pentru o cura de succes a candidei recurente, sunt necesare mai multe luni de tratament. Dar, datorită apariţiei pe piaţa farmaceutică a preparatelor antifungice cu durată de acţiune suficient de mare, medicaţia poate fi administrată şi 1 dată pe săptămână, ceea ce, desigur, este foarte comod.
Pentru a alege preparatele adecvate pentru tratamentul candidei cu acutizări şi recidive frecvente, este necesar să se facă însămânţarea fungică pentru a determina exact specia sa şi sensibilitatea la medicamente.

Alegerea preparatului necesar, durata de tratament antifungic pentru tratamentul candidei şi dozarea acestuia este efectuată doar de un medic! Este foarte important, pentru că starea generală a sănătăţii şi varianta în care decurge candida la fiecare femeie diferă. Tratamentul de sine stătător duce la faptul că agentul patogen fungic suferă mutaţii si devine rezistent la multe medicamente.
În plus, trebuie să ştiţi că medicamentele pentru tratamentul candidei, cu aproape acelaşi mecanism de acţiune există sub diferite denumiri comerciale, şi în categorii foarte diferite de preţ. De aceea, nu trebuie să ezitaţi să spuneţi medicului dumneavoastră despre toate circumstantele dumneavoastră pentru a identifica opţiunea optimă de tratament.
A doua etapă de tratament de candida recurentă, în caz de recidivă (episoade repetate) include măsuri pentru ameliorarea imunităţii locale şi generale.
Ce măsuri pot fi luate pentru aceasta?
Utilizarea aşa-numitelor probiotice. Acestea sunt preparate bacteriene, care conţin microorganisme utile. Scopul lor este eliminarea dezvoltării microbilor si fungilor patogeni (cauzatori de boli). În acest scop, pe scară largă sunt utilizate supozitoarele şi tampoanele vaginale cu bifidum-bacterin şi lactobacterin.
Restabilirea microflorei intestinale. În acest scop, aceleaşi bacterii benefice (bifidum-bacterin şi lactobacterin) sunt administrate oral.
Utilizarea preparatelor pentru restabilirea acidităţii vaginale normale.
Pentru a spori imunitatea generală, sunt utilizate preparatele, cum ar fi T-activina, nucleinat de sodiu, timaline.
Curele de multivitamine sunt indicate pentru a spori rezistenţa organismului, precum şi din cauza că administrarea de preparate antifungice este întotdeauna însoţită de un deficit de vitaminea.
Pe lângă administrarea preparatelor medicamentoase antifungice, în tratamentul candidei este nevoie de o dieta speciala. Ea constă în limitarea carbohidraţilor, dulciurilor, laptelui, drojdiei de panificaţie, berii. Pe de altă parte, utile în combaterea candidei sunt un alimentele cu conţinut sporit de proteine (carne, peşte, brânză), vitamine şi minerale (fructe şi legume).
Numai un astfel de tratament complex, permite vindecarea completă şi nu doar ameliorarea simptomelor în caz de tratament al candidei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu